For the Village of Ridgewood (the Village), Epic Management and THA Consulting, Inc. (THA) provided design-build parking planning and design services and construction for a 252-space parking facility to serve residents, visitors and commuters in Ridgewood.

THA performed a conceptual design study to assess the existing municipal parking lot to determine the most efficient and cost-effective solution to the Village’s parking needs. In order to provide the amount of parking desired, the it was determined that the garage would need to be 4-tiers tall, and extend to the full extents of the lot. THA incorporated design features to minimize the facility’s presence as a parking garage, as well as incorporate architectural design elements to complement the unique character of the downtown area. The garage is a precast concrete parking structure, with the façade incorporating an ashlar stone pattern, and precast headers and sills at windows. Metal awnings at the windows recall the outdoor seating provided at the many local restaurants. The lowest level of the garage was made taller than normal, to allow access through the garage to the rear of the retail establishments to the north.

THA provided architectural and engineering services for the parking facility, coordinating with Bohler Engineering on site and civil design, and with Epic Management on constructability issues.